Håkan Hellström avtäcker Revolver med knut under Bråvalla

27 June

Håkan Hellström avtäcker Revolver med knut under Bråvalla

Revolver med knut från Non-Violence Project Foundation är en av världens mest kända och kraftfulla symboler. Under årens lopp har revolvern fått olika utseenden, då en rad framstående profiler visat sitt stöd för arbetet mot våld genom att skapa egna, unika designer. Under Bråvalla Festival presenteras en helt ny Revolver med knut. Då kommer Håkan Hellström att avtäcka Peace N Luv, som är hans version av den världskända antivåldsskulpturen.

Skulpturen Revolver med knut designades ursprungligen av Carl Fredrik Reuterswärd, på uppdrag av Yoko Ono, som en symbol för John Lennons obändiga kamp för Peace Love and Understanding.

Skulpturen avtäcktes utanför FN-byggnaden i New York 1988, i hörnet av First Avenue och 45:e gatan. Vid installationen närvarande bland andra Reuterswärd, Yoko Ono och FN:s dåvarande generalsekreterare Javier Pérez de Cuéllar.

Reuterswärd visste inte att hans skulptur med tiden skulle bli ikonisk, men han fortsatte att arbeta med skulpturen i olika format ända in på 2000-talet. Reuterswärd överlämnade de ekonomiska rättigheterna till ”Non-Violence” till en ideell stiftelse, Non-Violence Project Foundation.

Yoko Ono, Paul McCartney, Muhammad Ali och Ringo Starr är bara några av de personer som har stöttat Non-Violence Project Foundation arbete genom att bidra med personliga designer av Revolver med knut. Nu ansluter sig Sveriges största artist till den skaran.

Trettio år efter skulpturens FN-avtäckning, ska stiftelsen bakom Non-Violence Project kora en ung kulturambassadör för att skapa kännedom bland kommande generationer. Människor som inte har full vetskap om Carl Fredrik Reuterswärd, men som relaterar till nutida kulturpersoner, musiker och idoler.

Sverige blir första land som kan offentliggöra landets kulturambassadör: Håkan Hellström.

Fredag 30 juni kl 18:00 kommer Håkan Hellström att avtäcka sin version av skulpturen – Peace N Luv – på Bråvallas VIP-område.

Håkan Hellströms unika skulptur kommer att erbjudas i en serie om 499 mindre, handmålade och numrerade exemplar som snart kommer att finnas till försäljning genom www.hakanhellstrom.se och www.nonviolence.com. Intäkterna går till stiftelsen bakom Non-Violence Project’s utbildningsverksamhet.